Szurkolói csoportok [1970-2010]

Írta: Ekker Róbert
2010. április 26. hétfő, 16:43
Gruppi Associati Biancazzurri [1976 Curva Nord és Curva Sud]

1976-ban megváltozott a lelátói élet: előrehaladott fejlődés a két szektorban (Curva Nord és Curva Sud), mely rengeteg kis és nagy csoport születéséig vezetett, akiknek a legtarkább emblémákkal sikerül stimulálniuk a csapatot, még az Olimpico legrejtettebb zugaiból is. Ultras, Golden Boys, Leopard di Ciampino, Folgore, C.A.S.T., N.A.B., Brigate S.Giovanni, Falange, Vigilantes, Boys, Tupamaros, Marines, Panthers és a Brigate Portuense-t.1976 novemberében mindannyian egy szervvé egyesülnek: „A Kékfehérek Követőinek Nemzeti Asszociációja” (G.A.B.A.). Napirenden van az ellenálló csoportok eltávolítása, azaz, hogy kialakuljon egy egységes, egyetlen fanklub – G.A.B.A. Az SS Lazio – Bologna bajnoki meccs előtt, (1976-77-es szezon), a fanok szétosztják a stadionban és a médiának (inkább a sajtónak) felivásaikat: „Azzal a céllal, hogy bővítsük a mi táborunkat, létrehoztunk egy fanklubot, kombinálva az Északi és Déli kanyart. A sport céljain kívül, gyakran vandálkodik, huligánkodik. „ÁLLANDÓ FANOK’’. A G.A.B.A sálakat készít, dobokat vesz és kirándulásokat szervez az egyre bővülő csoportnak.

EAGLES SUPPORTERS (Curva Sud és Curva Nord 1977)

A szezonokra az igazi Lazio fanok bemutatták pulzáló lelkeiket: megformálva a G.A.B.A. tapasztalataival az Eagles Supporters és a Sasok fej-fej mellett haladtak a történelmük talán leghomályosabb periódusában. Egy megbukott Lazio, sebzett, elárult, megfogyatkozott, az eltűnés határán, de sohasem egyedül. ”Szabadítsátok ki a szárnyainkat, mert megint felszállunk!” – hangzott a Sasok mottója a 80-as években a büntető hullám következése képen, a kitartás jegyében. 1992-ben, 15 évvel később, úgy döntöttek szétválnak, biztonságban hagyva a kék-fehér fanok érésének és történelmének pótolhatatlan munkáját.

VIKING [Curva Sud e Curva Nord 1979]

A „VIKING” szó „haditengerészeti ekszpedició” és a viking szótőből rajzolódik ki, ami azt jelenti „harcos”. A fogalom nem nevezi meg a pontos nemzetiségüket, de mindenek ellenére segít nekik, hogy olyanok legyenek, mint a legendás népek. Most, írjuk körül a VIKING LAZIO hőstetteit azaz, hozzuk nyilvánosságra a szervező fan fő tervét, mivel az egyformaság felhalmozása a jellemző a 70-es évek végétől napjainkig, 24 évet élve Curva-ban. A VIKING története nagyon különleges, bizonyosan az egyetlen a fajtájában a Lazio fanszervezeti között. Az „EAGLES” ellenségeiként születtek, bizonyos ideig a Vikingek maradtak az egyetlen hivők délen. A fanszervezetek észak felé költözése után 1982-ben a Lazio Vikingjei szintén áttelepülnek.

Banda Noantri [Curva Nord 2000]

Ez az utolsó fiatal formációja a fanoknak, amelyikben az átlag életkor 18 és 25 év kötött van, fiatal, tüzes srácok. Curva Nord-ban alapítva, mint az Irriducibili ága, ez nemszeretett név (egy római családé). Mintaszerű csoport, de nem mindenki számára, azoknak akik kibékíthetetlenek és bizalmatlanok. A tetteik stílusa és módja olyan mint a CASUAL CREW-é (egy másik banda). Egy cselekvő csoport, mely a hírek szerint átveheti a hatalmat az „IRR”-től.

La coscienza della Lazio [1971] /A Lazio tudata/

Az ultras-t kivéve, ők titkos közösség voltak, mindig vitatott csoport, de mindig a Lazio érdekében. Híres volt a 11 kék-fehér bádogkanna, még egy Ternana – Lazio meccsről. De rengetegen voltak a talpnyalók is a megelégedettségért. Elvesztették a csoport nyomait a trikolór birtokba vétele után.

ULTRAS [Curva Sud e Curva Nord 1974]

A Lazio aranyévei egy új fiatal formáció is, ami színre kerül – ez az Ultras, először mint Klub Garbatela, az elsők Rómában, akiknek van bátorságuk negatív hangnemben beszélni. A srácok mindenfélék szociális helyzet terén is, vannak Garbatella-ból, Eur-ból, Parioli-ból és Casal Bruciato-ból is. Velük jelentek meg az első ultras mezek, a zászlók és a sálacskák ’”SEMMI MÁS A NYERÉSEN KÍVÜL…ULTRAS”, a póló amire a Lazio összes igaz és hü fanklubjának ráírták a nevét. Az idő múlásával sok hivő jött-ment, de mindig az „ULTRAS” név alatt, mindig hitelesen, a Lazio iránti hit, az értékeké, a fiatalságé, mindig ugyanazzal a harcmodorral folytatták.

COMMANDOS AQUILE S.BASILIO TALENTI [Curva Nord 1974]

Született a 1974-75-ös szezon alatt. A fiúk nem csak San Basilia-ból és Talenti-ből valók, de Tufello Val Melaina-ból és Nuovo Salario-ból is. Mind a szavukat adják a kedvenc csapatuk hitére. Ők az első csoport, amelyik észak ’gyarmata’, majd egyesül VIGILANTEA és N.A.B.-al. Már 1974-től kirakják a transzparenseiket az északi rész központi falára, 1979 végéig, amikor is begyűjti őket a rendőrség Paparelli halála után.

A fanokról…

A Lazio híveinek története CURVA SUD-ban kezdődik, a 60-as évek elején 68-ig, amikor a fiatal fanok csoportjai megtalálják a helyüket a Stadio Olimpico-ban. Ők voltak az első ’ultras’ és olyan neveket hoztak mint, Tupamaros, Aquile, Ultras, Vigilantes, NAB, CAST, Marines. De ők ezzel együtt keményen rendezve voltak, hogy létrehozzanak egy óriási fan brigádot.

És így 1971-ben megkezdődik a Lazio hívek első, igazi szervezett csoportjának története – COMMANDOS MONTEVERDE LAZIO, Róma egy részéről valók, úgy hívják Monteverde. Később elfogadják a C.M.L.’74 nevet, a Bajnoki Cím elnyerésének megünneplése miatt, amit a Lazio ebben az évben bezsebel.

1976-ban a CURVA SUD csoportjai egyesülnek G.A.B.A. név alatt, majd a következő évben EAGLES SUPPORTES-é válnak, ami a maga 56 méteres transzparenseivel és angol megnevezéssel vezeti majd a CURVA NORD-ot és a csapatot, több mint 10 évig.

1978-ban a másik csoport – VIKING, feltűnik a CURVA SUD-ban; ők a legtöbbet politizáló és a legszilárdabb csoport ebből az időből, viking sisakkal és kétélű baltákkal, mint szimbólumok.

1979. október 28. szörnyű nap az olasz fociban, amikor a derbi idején a Roma és a Lazio között, a Roma mint házigazda, 15.000 Lazio-fan a CURVA NORD-ban, amikor a három jelzőrakéta harmadikja eltalálja a Curva Sud Feday-n a szurkolók egyik tagját, és meghal VINCENZO PAPARELLI, a 33 éves Lazio fan és családfő. Ugyanebben az évben az EAGLES SUPPORTERS úgy dönt, átköltözik CURVA NORD-ba – több csoporthoz hasonlóan- a VIKING nélkül, akik 2 évvel később követik őket.

A 80-as évek a legnehezebb periódusa az S.S.Lazio-nak a pályán, viszont a Lazio fanokra az ellenkezője jellemző, őket mindenki csodálja és utánozza, a szenvedélyességük és az eredetiségük miatt. A Lazio fanok barátokra lelnek a Torino és a Triestina hívei személyében, sőt, amikor a csapatot korrupciós vitákba sodorták, minden lehetséges módon megalázták, a CURVA NORD minden téren nyert: 20.000 emberrel vonultak Pisa-ban és Arezzo-ba, 4000-el Udine-be, és 80.000-en fogadta a gárda a Catania-t és a Vicenza-át, és végül 3-szor 35.000-en mentek Nápolyba, a Taranto és Campobaso elleni meccsekre, amiken a Lazionak sikerül magát megvédenie a Serie C-től, és kiharcolja a védelmet, a pályán a csapattól és az utcán a fanoktól, akik benyomakodnak Via Allegri-be 1986-ban, hogy tüntessenek a Liga döntései ellen.

Az 1987-es év és már az első meccsen Padua ellen, az „EAGLES SUPPORTERS” már nem az egyetlen csoport, aki támogatja az S.S.Lazio-t CURVA NORD-ban. Az új csoport, az úgynevezett „IRRIDUCIBILI” először jelenik meg a maga 10 méteres transzparenseivel, ettől a naptól megváltozott a továbbiakban a csapat támogatásának módja, mint majdnem minden másik olasz csoport, dobokat eliminál és a skandálás angol nyelv felé való orientáltságát mutatja. Szemmel láthatóan nagy kontrasztok léteztek az EAGLES SUPPORTERS-el, akik a régi módot akarták követni és ezek a kontrasztok határozták meg az eltűnésüket CURVA NORD-ból 1992-ben.

Sergo Cranioti eljövetelével, mint elnök, a Lazio benyomul Európába és ha, a csapat fanjait csodálta az egész nemzet, most az egész kontinens tudomást szerez róluk, hála az IRRIDUCIBILI-nek.

A Lazio hívei új barátokat találnak az Inter, a Verona, a Real Madrid, a Chelsea és a PSG személyében, sőt beveszik Európát: 4.000 ember Dortmundban és Bécsben, 2.000 az Atletico Madrid ellen és a Chelsea ellen a Stamford Bridgee-n, 2.000 Madridban, a Real elleni meccsen, 20.000-ren Párizsban, 15.000-ren Birmingham-ben, 10.000-ren Monte Carlo-ban, úgy, hogy csak 3.500 jegy volt számunkra kiadva.

A 2002-2003-as szezon igazán fontos az IRRIDUCIBILI számára, mivel betöltik a 15. évüket, ugyanebben ez évben az S.S.Lazio úgy dönt, a CURVA NORD-nak adja a 12 számú mezt, amelyik hivatalosan is örökre, és mindörökre szimbolizálja a Lazio-fanok szeretetét és jelentősségét.

Most a CURVA NORD-ot az IRRIDUCIBILI vezeti, a jó öreg C.M.L.’74-el, a VIKING-el, a BANDA NOANTRI-val együtt, az ANNI’70-el és a VETERANI-val Tribuna Tevere-ben, a LEGIONE pedig Curva Sud-ban.

A történelem folytatódik … miénk a jövő!!!

@ www.sslazio.hu

Módosítás dátuma: 2012. február 06. hétfő, 21:55