A Lazialitá

Írta: Administrator
2009. október 09. péntek, 21:40
A Lazialitá-ról

A Lazialitát leírni sokkal nehezebb, mint átérezni.

A Lazialitá az a valami, ami Lazialévé tesz bennünket, aki különbözik egy átlagos szurkolótól. A szurkoló önmaga is Lazialé-vé válik, mikor befogadja mindazokat a dolgokat, amelyek a Lazio eszményképében benne foglaltak.

A Lazialitá első kifejtői azok voltak, akik megalapították a Societa’ Podistica Laziot, 1900. január 9.-én. Görögország színei inspirálták, akik először rendezték meg Athénban az első modern kori olimpiai játékokat, ők választották ezt a nevet az újonnan alakult klubnak.

Miért Lazio? A helyszín Róma, a gyönyörű város, ahol éltek, a főváros, amely a modern civilizáció kultúrájának szülőhelye és egyben szülőanyja is.

Mégis a Lazio név győz. És ez valójában egy jó döntés, mivel a Lazio (Latium) tartományban élő emberek azok akik, üdvözölték Eneat, akik a régió feletti uralmat kiépítették, és akik közt ott volt a két iker, Romulus és Rémus, az örök város alapítói.
Róma jövője és egyben az egész világ jövője a Lazio által lett megformálva.

Nincs hasonlóság, nincs tiszteletadás semmi és senki felé, csupán egy dolog van: Lazio tartomány dicsőséges történelmének kultusza.

Ez akkor vált világossá, miután az alapítók gondoskodtak minden sportágról: a futás és az úszás vált a legfontosabb sporttá, majd a Lazio korai éveiben az evezés, a labdarúgás, a vízilabda és a túrázás. Minden sportágnak volt külön szakosztályvezetője, de ugyanakkor mindannyian a Lazio neve alatt csoportosultak. Évekkel később is ezt a szerkezetet követték, még akkor is, mikor a labdarúgás lett az elsődleges tevékenység.

Abban az időben még nem használták a Lazialitá elnevezést, de már mélyen ott volt minden Lazioban élő ember lelkében és szívében, Luigi Bigiarellitől Fortunato Balleriniig, Giorgio Vaccarotól Olindo Bitettiig, Eugenio Gualditól Remo Zenobiig, és még sokan másokban.

Itt az idő, hogy tisztázzuk mit is jelent a Lazialitá és miről is szól?
A biancoceleste színek szeretete, mint a tisztaság jelképe, a sport szeretete mindazzal, amit az a fiataloknak adhat, a győzelmi vágy, vagy inkább a kiemelkedés, az ellenfél felé mutatott mindenkori tisztelet.
A vereség bármely sportban ott van, az élet része. Nincs az a győzelem, amit ne előzne meg egy vereség.
A sport szeretete a test és a szellem formálását jelenti, az energia, amire szükségünk van az életben, hogy felülkerekedjünk a mindennapos nehézségeinken. Ellenfelünket tiszteljük annyira, hogy a barátaikká váljunk.

A Lazialitá arra tanítja a Lazialét, hogy ne csak a kedvenc sportágát szeresse, hanem az anyaegyesületen belül a többi sportágat is, hogy értékelje azokat az eredményeket is, amiket az olasz sport elérhet, még a biancocelesti falain kívül is.

A Lazialitá elegancia és kitüntetés, ami nem egy külső dolog, ez olyan valami, ami mélyen bennünk lakozik, ami büszkévé tesz minket. A zene egy nagyszerű üzenet arra, hogy megérintsük a szívünket, a lelkünket, érzékennyé tesz bennünket, felemel minket az ég felé. Ugyanígy, a Lazialitá az élet üzenete, ami hatással van a mindennapi viselkedésünkre.

És ezzel összefoglalnám: mindig mutassuk ki a bennünk rejlő Lazialitát, akár a sportpályákon, akár az életben.

Renzo Nostini
Societá Sportiva Lazio elnöke

 

Köszönjük gaba-nak!

@ www.sslazio.hu.

 

Módosítás dátuma: 2012. február 06. hétfő, 21:20